rsv virüsü,rsv aşısı,rsv virus,rsv virüsü,rsv hastalığı,rsv aşısı nedir?,rsv tedavisi,rsv enfeksiyonu,rsv profilaksisi,rsv hakkında bilgi

RSV Nedir?-RSV Hastalığı Nedir-RSV Hastalığı-RSV Aşısı-RSV Tedavisi

19 Ekim 2010 Salı

Bebeklik ve çocukluk döneminde alt solunum yolları enfeksiyonunun en sık görülen sebebi olan RSV, Ekim-Nisan ayları arasında ortaya çıkıp; özellikle prematüre ve kronik akciğer ile kalp hastalığı olan bebeklerde risk yaratabilir.İSTANBUL - Türk Neonatoloji Derneği, konusunda yapılan araştırmaların uluslararası düzeyde isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı “Yüksek Riskli Yenidoğanlar ve Respiratuar Sinsisyal Virüs Enfeksiyonları” konulu ve İstanbul’da düzenlenen toplantı ile mevsimsel bir tehlike olan bu RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs ile ilgili önlemleri ve tedavi yöntemlerini gündeme taşıdı.
BEBEKLERİNİZİ RSV’DEN KORUYUN
Dünya Perinatal Tıp Derneği Başkanı, Ispanya Neonatal Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Xavier Carbonell - Estrany ve Prof. Dr. Murat Yurdakök’ün oturum başkanlığını üstlendiği toplantıda, konunun uzmanı hekimler, özellikle risk grubuna giren bebeklerin ebeveynlerini bu virüsü tanımaları ve önlem almaları konusunda uyardı.

RSV NEDİR ?
Respiratuar Sinsiyal Virüs (RSV), çocuklarda ve yetişkinlerde solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir virüstür. Virüsün her yerde olabilme doğası nedeniyle, 1 yaşına kadar çocukların yüzde 50’si ve 2 yaşına kadar ise hemen hemen tümü bu virüsle tanışır. RSV, bebeklerde ve çocuklarda, burun tıkanıklığı, nezle, boğaz ağrısı ve ateş gibi soğuk algınlığı belirtileri ile ortaya çıkan ve bazen de orta kulak iltihabı ile devam eden, üstü solum yolları enfeksiyonu olarak kendini gösterir.

RSV’ye yakalanan bebeklerin yüzde 20-40’ı hırıltılı solunum güçlüğü semptomları ile bronşit veya zatürreeye varan alt solunum yolları hastalıklarına (LRTI) yakalanırlar. Mevsimsel bir virüs olan RSV, Ekim-Nisan ayları arasında ortaya çıkıp; özellikle prematüre bebeklerde, kronik akciğer hastalığı, konjenital kalp hastalığı ve bağışıklık yetersizliği olanlarda ciddi risklere neden olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) rakamlarına göre dünyada her yıl yaklaşık 400 bin bebek bu virüs nedeniyle ölmekte ve yine toplam yenidoğanların üçte birinde bu virüs nedeniyle alt solunum yolu enfeksiyonlarından biri oluşmaktadır. Virüsün bulaşma yöntemi insanlarla temastır. Kalabalık insan gruplarının bulunduğu yerlerde virüsü kapmak, Ekim-Nisan ayları arasında çok kolaydır. Virüs özellikle hastane ortamlarında daha da çabuk yayılır.

Risk Altındaki Çocuklar :
* Prematüre bebekler: Savunma sistemleri zamanında doğan bebeklere göre daha zayıf olan prematüre bebekler.
* Kronik akciğer hastalığı (Bronkopulmoner displazi) bulunan bebekler.
* Doğuştan (konjenital) kalp hastalığı bulunan çocuklar.
Alınabilecek Önlemler :
* Bebeğe dokunmadan ellerin yıkanması ve hijyene dikkat etmek.
* Bebeğin sigara içilen ortamlarda bulunmasına izin vermemek.
* Virüs, kullanılmış mendillerde saatlerce hayatta kalabileceğinden kullanılmış mendilleri ortadan kaldırmak.
* Bebeği kalabalık yerlere götürmemek (toplu taşıma araçları, eğlence merkezleri, kreş, okul vb)
* Solunum yolları enfeksiyonu şüphesi veya ateşi olan kişilerin/çocukların bebeğe temasını engellemek,
* Diğer küçük çocukları bebekten uzak tutmak, evdeki diğer çocuk ve bebekler için ayrı odalar hazırlamak.
* Bebeğin oyuncaklarını ve kullandığı malzemeleri sık sık yıkamak.
* Bebeği öpmekten kaçınmak.
* Koruyucu aşı ile ilgili doktordan bilgi almak.

Labels:

0 yorum:

Yorum Gönder

cs 1.6 cfg cs 1.6 moda saç stilleri genel forum Notebook parçaları Notebook Parçaları